08/06/2015

Bedensel Farkındalık Çalışması Nedir?

      Bedensel farkındalık çalışmaları, her yaş grubu ve kite için yararlı olan çalışmalardır. Bu çalışmalar, iş yaşantımızdan tutunda sosyal yaşantımıza ve hatta hobilerimize ayırdığımız zaman içerisinde de bizlere farkındalık katan, “an”a dönmemizi sağlayan çalışmalardır. Egzersizlerin tam olarak ne işe yaradığını, uzmanlık alanlarımızdan biri olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) üzerinden kısaca açıklayalım;

      DEHB’li kişilerin genellikle bedensel farkındalıkları yoktur. Yeterli bedensel farkındalığı olmayan kişiler ya sakar olurlar ya da ince motor ve kaba motor becerileri zayıf olur. İnce motor becerileri; piyano çalmak, video oyunları oynamak gibi bir iş yapmak için küçük kas gruplarını kullanmak iken kaba motor becerileri ise yürümek, dengede durmak, emeklemek gibi bir iş yapmak için büyük kas gruplarını kullanmaktır.

      Bedensel farkındalık arttıkça kişi bedeniyle bağlantı içinde olmaya başlar, bedenine uyum sağlar ve onunla birlikte hareket eder. Zihin ve beden aynı anda hareket etmeye başlar. Bedensel farkındalık çalışmaları kişinin “şimdi” ve “burada” olmasını sağladığı için DEHB’liler için ayrıca önemli çalışmaların başındadır. Çünkü kişinin daha iyi odaklanmasına ve kaygılarının azalmasına yardımcı olur.

      Bedenimiz aynı zamanda farkında olmadığımız duygularımızı da fark etmemize yardımcı olur. Beden, zihin ve ruh bir bütündür. Bedenimizde yaşadığımız her şey aslında zihnimizin ve ruhumuzun dışa yansımasıdır. Bu anlamda bakarsak, bedenimiz bize herhangi bir belirti ile aslında mesaj gönderir.

      Örneğin; birisi bize hak etmediğimiz bir davranışta bulunduğunda, dilimiz bu duruma üzülmediğimizi söyleyebilir. Genellikle yoğun stresler ya da haksızlığa uğrama durumlarında mide krampları hissedilmesi bir hastalık değil, belirttiğimiz bu mesajdır. Bedenimiz, oluşan bu durumu kabullenemediğinin bir göstergesidir.  

      Biraz önce de bahsettiğimiz gibi bedensel farkındalık çalışmalarını zaman içerisinde yer yer paylaşıyor olacağız. Her kişi ve duruma göre farklı egzersizler muhakkak ki uygulanabilir. Bununla birlikte egzersizlerin ortak noktası dinginleşmeye yönelik eylemdir. Yani çalışıyorken belirli aralıklarla kendinize 2 dakika vermeniz, bu süre zarfında nefesinize odaklanmanız, nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızın farkına varmanız, en basit örneklerden bir tanesidir. Herhangi bir zamanda vücudunuzun duruşunun farkında olmanızdan tutunda masanızın üzerini temizlediğiniz sırada bile bu egzersizi yapmanız mümkündür. Hafif tebessüm, acele etmeden nefesinize odaklanmak, o sırada yine yavaşça masanızın üzerindeki eşyaları temizlemek, tozunu almak gibi…

      Uzmanımız Pınar Kobaş, bire bir seanslarında ve eğitimlerinde bedensel farkındalık çalışmalarını aktif kullanarak danışanlarının çözüme mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını amaçlamaktadır.