24/02/2016

Modern Toplumda Stres

Modern toplumda ortaya çıkan stres, kişinin hayatını alt üst ediyor ve hayatı olumsuz etkiliyor. İş hayatı, stres kaynaklarının en başında yer alıyor. İşi yetiştirememek, çalışanlar arası iletişim bozukluğu ve fazla mesailer gibi bir çok etken, bu stresi oluşturuyor.

Genellikle iş stresi, öncelikle işe geç gitme ya da isteksizlik ile başlıyor. İlerleyen zamanlarda ise çeşitli hastalıkların artması, işle alakalı yetersizlik duygusu, kararlarda isabetsizlik, sinirli olma durumu gibi bir çok yan etkiye sahip. Eğer bu stres kontrol altına alınamazsa kişiyi işten ayrılma noktasına kadar götürebilen bir durum.

Gerek aile hayatı, gerekse kişisel sağlığı olumsuz etkileyen stres, oldukça sinsi ve tehlikelidir. Her geçen gün katlanarak sorunları büyütebilir ve çığ etkisi yaratabilir. Ancak stres birey tarafından kontrol altında tutulduğunda bireyi uyaran, motive eden bir unsur olabilir. Herhangi bir işte iyi bir sonuç elde etmek için belirli bir heyecan düzeyi gerekir. Bu heyecan hem bireysel anlamda, hem iş anlamında bizlere inanılmaz şeyler katabilir. Bu heyecan düzeyi “önemsizleştiğinde”, iş başarısı azalma, endişeli olma, yorgun olma ve doğru kararlar verememe gibi sonuçlar doğurabilir.

Bu sebeple özellikle iş hayatı stresinde kendimizin ne kadar farkında olursak, ne kadar an'da kalabilirsek durumun üstesinden o kadar kolay gelebiliriz. Bunun için her zaman önerdiğimiz “Nefes Egzersizi” önemli bir anahtar. Nefes egzersizi sayesinde zihniniz berraklaştıkça iş hayatınızda neler istediğinizi, nerede olmanız gerektiğini ya da sorun olarak tanımladığınız olayların aslında sorun olmayabileceğini kendinize anlatabilirsiniz.