16/06/2015

Kişisel Farkındalık Egzersizi: Stres Tetikleyiciler ve Onlardan Kurtulmak

Amaç: Sizi strese sokan kişi ve durumların  farkında varmanıza ve bunlarla baş etmenize yardımcı olmak.
Süre: 20 dakika
Malzeme: Kağıt, kalem

Öncelikle nefes egzersizi ve “an”a dönmek için çalışmamızı yapıyoruz. Rahatsız edilmeyeceğimiz, sessiz bir yere ya da doğa içerisinde bir yere gitmemiz yararlı olacaktır. Bu sürede telefonunuzun sesinin ve titreşiminin tamamen kapalı olduğundan emin olun. Dış etkenler bu egzersiz süresince sizi rahatsız etmemeli.

Daha önceki gönderilerimizde sıklıkla nefes egzersizinin nasıl yapılacağından bahsetmiştik. Nefes egzersizimizi yapıyoruz ve sonrasında tüm vücudumuzu hissediyoruz. Ayak parmak uçlarımızdan kafamıza kadar vücudumuzu yavaşça tarıyoruz. Ardından çevremizi sanki ilk defa oradaymışız gibi gözlemlemeye başlıyoruz. Nasıl bir koku alıyoruz? Ortam nasıl bir his yaratıyor? Oturduğumuz yer rahat mı? vb. 

“An”a döndüğümüzde ya da kendimizi hazır hissettiğimizde egzersizimize başlayabiliriz. Belirttiğimiz gibi bizi strese sokan unsurlardan uzaklaşma amacımız var bu egzersizde.

Başlıyoruz

Gözlerinizi kapatın ve sizi strese sokan kişi ve durumları düşünün. (Bu aşamada düşünürken de nefes egzersizinizi yapıyor olmanız yararlı olabilir.) Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğünü ya da ne söylediğini unutun. Sizi geren, öfkelendiren, korkutan, panikleten, çaresiz, güçsüz ve yorgun hissettiren olayları düşünün. Bu duygulara sebep olan ağır iş yükünüz mü? Yöneticinizle aranızdaki iletişimsizlik mi? Yeteri kadar takdir edilmiyor olmanız mı? Veya partnerinizle olan ilişkiniz mi? Belki de bunların dışında bambaşka şeyler…

Şimdi gözlerinizi açın ve kağıdınıza sizi strese sokan kişi ve durumları alt alta yazın. 

Örnek olarak: Eğer  bu ilişkiyse, o kişinin ismini ve sizi neden strese soktuğunu maddeleyin. Aklınıza gelen tüm maddeleri yazın ve bu maddelerde kendinize karşı dürüst olun. 

Listenizi yaptıktan sonra her maddeyi 1 ile 10 arasında derecelendirin.
(1= en düşük, 10= en yüksek)

Derecelendirmeyi bitirdikten sonra kağıdınıza bir kez daha bakın ve bu durumu değiştirmek için neler yapabileceğinizi düşünmeye başlayın;

• Strese olan direncinizi nasıl arttırabilirsiniz? 
• Size bu konuda kimler destek olabilir? 
• Sizi strese sokan şeylerden hangilerini hayatınızdan çıkartabilirsiniz? 

Bu noktada kendi hayatınızla alakalı kararlar almanız gerekebilir. Hayat kalitenizi arttırma yönünde kararlarınızı alın ve aşamalarıyla ilişkilerinizi öncelikle iyileştirmeye, en son aşamada da eğer olmuyorsa karşınızdaki kişiye içten bir teşekkür edip iletişiminizi ya da stres kaynağını hayatınızdan çıkartabilirsiniz.