04/01/2016

Kronik Geç Kalma Alışkanlığı!..

Özellikle İstanbul gibi trafik sorunu olan bir şehirde yaşayan kişiler için “geç kalmak” sadece trafiğe bağlı bir sorun mu? Bugün kronik geç kalmak üzerine bir kaç şey söyleyeceğiz. Hemde bilimsel…

Bazı insanlar sürekli ulaşım araçlarına ve randevularına geç kalabiliyor. Eğer bu durum, geç kalan kişi için “önemsiz” ise kronikleşerek sosyal hayatı felç etme noktasına ulaşabilir. Peki zamanında randevulara yetişememek gerçekten tamamen trafik, iş yoğunluğu ve benzeri dış etkenlere mi dayalı?

New York Üniversitesinden psikolog Justin Kruger, “Geç kalma durumunu çözmek için çeşitli engelleyici tedbirler ve cezalar mevcut. Asıl paradoks ise bu cezalar ve sonuçlarına rağmen geç kalmaya devam ediyoruz.”diyor.

Bu konuyla alakalı bilim insanları araştırmalarına devam ediyor. Bir çok farklı çalışma hâli hazırda mevcut. Planlama hatası olarak görünen bu durumun yaygın sebeplerinden biri (ve en önemlisi) “kişilik” olduğu kanaatine varılmış durumda. Yine bu veriler bize gösteriyor ki insanların %40'ı yapacağı işlerin tamamlanacağı süreyi hafife alıyor. Bu durum dolaylı olarak “işlerin uzamasına” sebep oluyor.

Araştırma sonuçlarına göre geç kalma alışkanlığı bulunan kişilerin genellikle aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışan kişiler olduğu gözlemlenmiş. San Diego Üniversitesinden Jeff Conte, 2003 yılında yaptığı araştırmada aynı anda birden çok işi yapan New York şehir metro operatörlerinin ve farklı meslek gruplarından “aynı anda çok iş” yapan kişilerin işlerine genellikle geç kaldığı saptanmış.

Bu araştırmaların genel sonuçlarından biri: “İnsanların bir anda birden çok iş yaptıklarında, yaptıkları şeyin nedenselliğini kavrayamıyor olmaları.”

Bu durumun nedenlerinden bir başkası ise A tipi ve B tipi insanların zaman akışını farklı hissetmeleri. Yine araştırmalar bizlere A tipi insanın bir dakikayı 58 saniye, B tipi insanın dakikayı 77 saniye olarak hissettiğini gösteriyor.

Görevinin ne kadar süreceğini hesaplayamayan ya da hafife alan insanlar için iyi bir haber var!.. Bu durumdan kurtulmanın birinci adımı, bu durumun farkında olmak. İkincisi ise görevlerinin ne kadar süreceğini adım adım dikkate alarak hesaplayıp en doğru sonucu bulmaya çalışarak hayatında pratik yapmak.

Sürekli geç kalan kişilerin aynı anda iki farklı yerde birden olamayacaklarının da farkında olmaları gerekiyor. Çünkü düşünsel bazda işlerimizi planlarken iki iş arasındaki mekan farklılıklarını ya da iş süre sapmalarını hesaba katmamayı çoğunlukla seçebiliyoruz.

Geç kalmamak için yapabileceğiniz pratik bir uygulama;

Gideceğiniz yerlere örnek olarak genellikle 15 dakika geç kalıyorsanız diyelim. Kol saatinizi (ya da telefonunuzun saatini) 20 dakika ileriye alarak yaşamak yararlı olabilir. Böylelikle yaptığınız işlerde 15 dakika geç kalsanız bile aslında gerçek zamanda 5 dakika erken bitirmiş olacaksınız.

Bunu yaparken saatinizin ileri olduğunu unutmanız ön koşul. İleride olan saatinize uyum sağlamaya çalışın. İşleri kendi saatinize göre tam zamanında bitirin. Süreci göz önüne alarak belirli aralıklarla saatinizi gerçek zamana doğru 2-3 dakika olmak üzere geri alın. Bu şekilde verimli bir sonuç elde etme ihtimaliniz olabilir.