01/07/2015

Rahat Bir Uyanış İçin Tavsiyeler

Uyku düzeni, yaşam kalitemizi hafife alamayacağımız derecede etkiliyor. Şehir yaşantısını biliyoruz. Sürekli bir yorgunluk hissi (özellikle hafta içi mesai saatlerinde :) ) ve bir şey yapmak istememek söz konusu olabiliyor. Sana çok güzel bir haberimiz var. Aşağıdaki önerilere uyman durumunda “sabah uyanamamak” hakkında yaşadığın sorunları çözmek oldukça basitleşecek. :)

- Günümüzde muhtemelen cep telefonun alarmını kullanıyorsundur. Bu nedenle telefonunu gece öyle bir yere koy ki, alarmı çaldığında yatağından kalkmak zorunda kal. Alarmını kapattıktan sonra da ne olursa olsun yatağına dönme. (Bu çok daha önemli bir nokta. Bir süre sonra bu çok daha kolay olacak). Hemen git elini yüzünü yıka, suyla temas et.

- Alarm sesi uyarıcı bir ses olsun. Duyduğun zaman ister istemez kulak kesileceğin bir ses. Sinir bozucu bir şey değil. Eğer sinir bozucu bir ses ile uyanırsan güne iyi başlaman pek mümkün olmayabilir. Bazı insanlar en sevdikleri şarkıyı alarm sesi yapıyorlar. Daha sonra şarkı radyoda vb. denk geldiklerinde “uyanma mücadelesine girdikleri an” akıllarına geliyor ve güzelim şarkılar bu şekilde heba oluyor. O yüzden sevdiğin şarkıları da alarm sesi yapma. Mesela Ajdar – Çikita muz? Sadece bir öneri.

- Alarm sesini belirli aralıklarla değiştir. Bünye bir süre sonra alıştığı için alarm sesini aslında duymazdan gelebiliyor. Bu nedenle belirli aralıklarla sesi değiştirmende yarar var.

- Sabah uyanmanı kolaylaştıracak en önemli aktörlerden biri düzenli uyku saatleri. Her bünyenin uyku saatleri değişkenlik gösterebilir. Uyuduğun saat ne kadar aynı olursa vücudun uyanma saatini de ona göre optimize edebilecektir. Gece uyuma saati değişken olan kişiler, genellikle daha çok uyanma sorunu yaşayabiliyorlar. Bu yüzden işine ve sosyal hayatına da uygun bir saat belirle. Mesela saat 11'de uyu. Bir süre sonra uyku düzenini oturtacaksın.

- Sabah uyanmayla alakalı çok önemli bir sırrımız var. Biz hissetmesekte vücut saatimiz işler. Dünyadaki en dakik saatlerden biridir aslında. Gece yatarken “yarın akşama kadar uyuyacakmış gibi” değil, hangi saatte kalkacaksanız o saatte kalkmak için deyim yerindeye niyet edin. (Niyetten kastımızı anlamışsındır. Uyumadan önce birçok düşünce geçer kafamızdan. O düşünceler içinde kaçta kalkacağını düşünmeni kast ediyoruz. ) Bunu alışkanlık hâline getirdikten sonra alarm daha çalmadan alarmı kapatanlardan olmak işten bile değil.

- Kaliteli bir uyku için akşam 7'den sonra metabolizmanı zorlayacak yiyeceklerden de kaçınmak yararlı olacaktır. Ayrıca sağlığın için düzenli spor, kaliteli bir uyku için başka bir anahtar…

Uyku, hayatımızın 3'te 1'ini kaplayan önemli bir aktivite. Çok fazla uyumak hayatınızdan çalmak olduğu gibi az uyumak ise vücudunuza fazladan yük bindirmek demek. :)