12/05/2015

Stresle Başa Çıkma Yolları

      Bugün, özellikle şehir insanlarında sıkça rastlanan, yaşam kalitemizi oldukça etkileyen bir durum olan “stresi önlemek” hakkında öneriler sunacağız. İş, Aile ya da sosyal hayatımızda kimi zaman az, kimi zaman çok şiddetli strese karşı koymak zorunda kalabiliyoruz.

      Peki stres karşısında çaresiz miyiz? Bir göz atalım;

      Düşünme Tarzını Değiştir

      Kendini nasıl hissediyorsun? Şu anda nasıl bir duygu içerisindesin? Bu ikisi de hayata bakış açınla alakalı. Sahip olduğumuz düşünme tarzı seni istemediğin noktalara sürüklüyor olabilir. Hatta bu durumun farkında da olabilirsin. Ancak bu yanlışların değiştirmek hemen gerçekleşebilen bir şey maalesef değil. Çok kolay olmasa da yinede imkansız değil. Durumun farkına var ve değişime önce kendinde başla.

      Belirli Aralıklarla Nefes Egzersizi Yap

      Sıklıkla nefes egzersizinden bahsediyoruz. Bu egzersiz, bizlere çok eski kültürlerden bir miras. Hiç bir inancın temsilcisi değil. Aynı şekilde hiç bir inancın reddettiği bir egzersiz de değil. Sadece gözlerimizi kapatıp (ya da orman, deniz vb. doğal bir manzaraya karşı) kafamızdaki yoğun düşüncelerin akıp gitmesini sağlayan bir yardımcı. 

      Yapılışını defalarca anlattık ancak tekrar belirtelim. Mümkünse kendini stres dolu bir ortamdan arındır. İş yerindeysen bahçeye çıkabilir ya da sessiz bir odaya geçebilirsin. Bir yere otur ve gözlerini kapatıp derin nefes al ve yarısı kadar hızla yavaşça nefesini bırak. Derin nefesi 3 saniyede aldıysan (süre örnektir, kişiden kişiye değişir) aynı nefesi 6 saniyede ver.(içinden bu süreyi saymak zorunda değilsin. Ritmi uydurduktan sonra akışa bırak.)  Nefes alıp verirken dirençli bir şekilde hareket etme. Sakin ol. Amacımız zaten sakin olmak, dinginleşmek.

      Ayrıca stres çoğunlukla derin nefes almamızı engeller. Sık sık ve az nefes almamıza sebep olur. Bu durum gerginliği fiziksel olarak daha da arttırır. İnsanlar farkında olmadan strese bağlı olarak nefeslerini tuttukları, çok az nefes aldıkları görülebilir. Şimdi nefes alışını hisset. Bakalım nasıl bir ritimle nefes alış verişi yapıyorsun? Derin  nefes almamak, kanına az oksijen gitmesine sebep olur ve bu kas gerginliğine yol açar. Dolaylı olarak bu durum baş ağrısı yaratabilir. 

      Zamanını İyi Kullan

      Stresin en önemli kaynaklarından biri, pek çok şeyi aynı zamanda yapmaya çalışmak. Bu durum, zamanı etkin planlayamamak olarak da görülebilir. Dağınızklık ve plansızlık, stresi besler. Yapmak istediğin pek çok şey aynı anda olduğunda plansızlıkla karıştığında unutkanlığa neden olacaktır ve sana bitirilmemiş pek çok işinin kaldığını hissettirecektir. Oysa ki planlan üzerinden gittiğinde yapacaklarını net bir şekilde görebilir, bu durumda işlerinin aslında o kadar da karışık olmadığını anlayabilirsin. 

      Sosyalleş

      Arkadaş çevreni genişlet. Daha çok sosyal etkinliğe katıl. Sevdiğin insanlarla birlikte ol. Bu yönde geçireceğin her iyi zaman, motivasyonunu arttıracağı gibi stresinin de karşısında duracaktır. 

      Her Koşulda İyi Vakit Geçir

      Yaşantımız, üzerimizde çeşitli baskılar kurar. Bu baskılardan kurtulmak için sosyalleşmeyle beraber her koşulda iyi vakit geçirmeyi öğrenmelisin. Eğlenmeye vakit ayıracağın gibi kendine eğlenceli ortamlar yaratıp stresten her alanda daha uzak olmaya çalışabilirsin. (Somurtarak oturmak çoğunlukla işe yaramaz.)

      İletişime Geç

      İnsanlara duygularını ifade et. İfadesi geciken duygular hayal kırıklığı ve stres oluşturur. Güvendiğiniz insanlara duygularınızdan bahsedebilirsiniz. 

      Gergin Hissettiğinde Yaptığın Şeye 2 Dakika Ara Ver

      Herhangi bir zaman diliminde kendini gergin hissettiğin an, yaptığın şeyi 2 dakikalığına da olsa bırakmakta fayda olabilir. Ortamdan uzaklaşabiliyorsan bir ortam değiştirip sonra işine devam edebilirsin.

      Fiziksel Rahatlığına Önem Ver

      Giysilerinin rahat olması ile beraber iş ortamının ya da gündelik yaşam alanının rahatlığı oldukça önemli. Kendini ne kadar rahat hissediyorsan o kadar stresten uzaksın demektir. 

      Hareket Et

      Fiziksel aktivite oldukça önemli. Stresi azaltmada ve önlemede etkilidir. Sevdiğin sporları sürekli ve düzenli olarak yap. 

      Sağlığına Dikkat Et

      İyi uyku, iyi beslenme ve yeterince dinlenme yine stres faktörüne etkili. Uykusuzken stres durumunu ve uykunu almışken stres durumunu göz önüne getir. Demek istediğimizi biliyorsun zaten…

      Gül :)

      Sevecen bir insan ol. İşinde yine gerektiğinde ciddi adam/kadın olursun. O sorun değil. Ama neşeyi karakterine oturttuğun zaman etrafındaki kişilere direkt etki edeceğini ve çevreni neşelendireceğini de unutma. Bu durumun bir çok artısı var. Bu artıları sonra listeleriz. :)

      Sınırlarını Bil

      Stres oluşturucu unsurların en önde gelenlerden biri, kişinin aslında kontrol edemeyeceği kişi ya da olayları kontrol altına alma girişimidir. Olaylar karşısında “Benim müdahil olmam gereken bir durum mu?” sorununu kendine sor. Cevap “Hayır”sa oradan uzaklaş.

      Gerçekçi Hedefler Belirle

      Kendine gerçekçi hedefleri belirlemek, ileride hayal kırıklığına daha az uğramanı sağlar. Eğer hayal ediyorsan, hayallerine ulaşacak adımlar at. Atmayacaksan adım atabileceğin hayaller oluştur. 

      Her Zaman Haklı Değilsin

      Kimse her zaman haklı değildir. Olaylar karşısında kendinde kusur bulmayı (ama gerçekten) bil.

      Gereksiz Rekabetten Kaç

      Kendini boşa yormanın anlamı yok. Kimseyle gereksiz yere rekabet etme. 

      Erkekler de Ağlayabilir

      İçinden ağlamak geldiğinde ağlayabilirsin. Erkek ol ya da kadın ol. Gerekirse başka bir odaya git ağla ama ağlamak istediğinde içinde tutma. Ağlamak, sağlıklıdır. 

      Etrafında Güzel Şeyler Var, Bunları Gör

      Her şey aynı anda kötü olamaz. Etrafındaki güzellikleri gör. Küçük şeylerden mutlu olmayı öğren.

      Bu maddeleri uygulayıp hâla stres yaşayan pek fazla kişiye rastlamadık. O yüzden stresi kafanda büyütme. Eğer bir sorun olursa iletisim@pinarkobas.com adresine yaz, cevaplayalım.