02/05/2015

Uyku Sağlığını Korumanın Yolları

Uyku düzeni, gündelik yaşamımızı etkileyen en önemli faktörlerden biri. Bir o kadarda önemsenmeyen bir olgu. Uyku sağlığı iyi olmayan kişilerin gün içerisinde veriminin düşmesi çok daha sık görülür. Dikkat hataları olmasıyla beraber bu hatalar yaralanmalara ve daha ciddi sorunlara dönüşebilir.

“Uyku tutmuyor” bahanesine de karşı uyku sağlığınızı yerine getirecek maddeleri listeledik. Deneyimleyin, işe yaradığını göreceksiniz;

Her akşam aynı saatte yatın.

Bu hareketle birlikte bir süre sonra vücut saatiniz o saati “artık uyuma vakti geldi” olarak belirleyecektir. Siz fark etmeseniz bile artık o saatte uykunuz gelmeye başlayacak, esneyeceksiniz. Bu refleks sayesinde düzeniniz daha sürdürülebilir olacak.

Her sabah aynı saatte kalkın.

“Ama bir pazarımız var” dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette dinlenmek herkesin hakkı. Ancak düzenli bir saatte uyuyup düzenli bir saatte uyandığınızda vücudunuz zaten hiç olmadığı kadar dinlenmiş olacağı için asıl amacınızı zaten gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Yani Pazar günü bile saat 6’da uyanmanızda bir sakınca yok mesela.

Ayrıca doğada günün başlangıcını güneş belirler. Bu nedenle güneş doğduğunda güne başlıyor olmanız, metabolizmanız için de yararlı olacaktır.

Düzenli egzersiz yapın.

Egzersiz, vücut sağlığınızı geliştirir. Aynı zamanda “uyuyamıyorum, uyku tutmuyor” gibi sorunlarınıza da kesin çözüm sunar. Gün içerisinde çoğumuz hareketsiz kalmamız nedeniyle enerjimizi atamıyor(yorulamıyor), bu nedenle de uyumakta zorluk çekebiliyoruz. Yorulmak kötü bir şey değildir. J

Öğleden sonra kafeinli içeceklerden uzak durun.

Eğer mümkünse kafeinli içeceklerden tamamen uzak durun zaten. Ancak bu çoğunlukla kişisel tercihler nedeniyle mümkün olamayabiliyor. (Asla imkânsız değil tabi) Kafeinin etkisini minimuma indirebilmek için öğleden sonra tüketmemeye çalışın.

İşten geldikten sonra kestirmeyin.

Akşam eve geldiğinizde ne kadar yorgun olursanız olun vücut saatinize uymaya çalışın. Yani her zaman saat kaçta uyuyorsanız o şekilde devam edin. Ufak kestirmeleri yapmanız, saatinizin şaşmasına ve dinlenmeniz nedeniyle akşam daha geç uyumaya sizi itebilir.

Yatmadan yarım saat önce teknolojiden uzaklaşın.

Telefon, bilgisayar, televizyon, tablet ya da herhangi bir teknolojik cihazdan yatmadan en geç yarım saat önce uzaklaşın. Uykunuzu getirmek için candy crush oynamanız amacınıza hizmet etmez. Aksine oyun içerisindeki hırs, uykunuzu kaçırarak oyunu çok kısa sürede bitirmenizi sağlar.

Çok aç ya da çok tok bir şekilde yatağa gitmeyin.

Akşam örnek olarak 7’den sonra (kişiden kişiye değişiklik gösterebilir) herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin. Beynimiz uyurken sindirim sistemimiz çalışmaya devam ederse, sabah uyandığımızda kendimizi yorgun hissetmemiz normaldir.

Yatak odanızı sadece uyumak için kullanın.

Gündelik ev yaşamınızı salon, mutfak gibi alanlarda geçirin. Yatak odasını gün sonunda uyumak için kullandığınız sürece uyumak konusunda herhangi bir sıkıntınız olmayacaktır.

Yatak odanızın düzenine dikkat edin.

Yatak odası sizi rahatlatabilmeli. Bu nedenle yatak odanız her zaman temiz, düzenli olması önemli. Akşam yatak odanıza girdiğinizde dağınık bir ortam, sizi rahatlatmakta zorlanacaktır.

Yatmadan önce nefes egzersizi yapın.

Nefes egzersizi, gün içerisinde yaşadığınız stresin beyninizin bir köşesinden akıp gitmesini sağlayacaktır. Bu sayede uyku öncesi kişinin kendi kendisine “laf lafı açması” durumu daha yüzeysel olur ve uykuya daha kolay geçilir.

Kafanızı kurcalayan şeyler devam ediyorsa kağıda yazın.

Aklınıza takılan sorunları, kızgınlıklarınızı ya da herhangi başka bir duygunuzu kağıda yazmak çoğunlukla güzel bir çözüm olabilir. Yazdıktan hemen sonra bu kağıtları yırtıp atabilir ya da katlayıp kenara koyabilirsiniz.

Doğru yastık ve şilte kullandığınızdan emin olun.

Her cildin rahat edebileceği doku farklı olabilir. Alerjinizin olmadığı, kendinizi rahat pozisyonda hissedeceğiniz kumaşları tercih edin.

Neredeyse zifiri karanlıkta uyuyun.

Karanlık ve sessiz bir ortamda uyumanın yararları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yatak odanızı bu özelliklere uydurabilirsiniz.

Yattıktan 20 dakika sonra hâlâ uyanıksanız kitap okuyun.

Uyku için kendinize özel kitaplar seçin. Macera, aksiyon, kişisel gelişim ya da kafanızı kurcalayacak tarih, siyasi kitaplardan bu alanda uzak durun. Daha rahatlatıcı hikaye, romanları yatağınızın ucunda bulundurun. Eğer bu uygulamaları yapıp hâlâ uyuyamıyorsanız loş bir ışıkta kitap okuyun. Uykunuzun geldiğini hissettiğiniz an yavaş hareketlerle lambayı kapatıp uyuyabilirsiniz.

Eğer her şeye rağmen yine uyuyamıyor ya da uyku sağlığınızı düzeltemiyorsanız bir uzmandan bu konuda destek alabilirsiniz.