09/07/2015

Yaşam Kalitenizi Bir Çırpıda Arttırabilecek Öneriler

Yaşam kalitesi, mutluluğumuzla direkt ilişkisi olan bir olgu. Günlük yaşantımızda kendimize yüklediğimiz(farkında olalım ya da olmayalım) çok fazla yük var. Mutsuz olduğunu düşünen insanlarda bu farkında olunamayan yük oldukça fazla. İnsanlar vücutlarını yormanın bir yolunu buluyorlar.

Yaşam kalitenizin artması için çok ciddi öneriler sunacağız. Üstelik bu önerilerin tamamı bedava. :)

Güne mutlaka güzel başla.

Bu öneri genellikle hemen geçilen, hayatımızda da pek önemsemediğimiz bir madde. Uykunun önemi ve güne başlamayla alakalı bir çok paylaşım yaptık. Güne güzel başlamak, sadece “bugün ne kadar güzel bir gün olacak” demek değil. Bunu somurtarak yaparsanız pek bir işe yaramayacaktır.

Geçtiğimiz günlerde sabah uyanamayanlar için çok önemli bir bilgi paylaşımı yapmıştık. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz

Su tüketimine dikkat et!..

Nefes aldığımız süre boyunca ister uyuyalım ister uyanık olalım, vücudumuz sürekli su kaybediyor. Bu nedenle kaybedilen suyun yerini düzenli olarak doldurmak önemli.

Şu anda Ramazan ayındayız. Dolayısıyla oruç tutan kişiler için gün içerisinde su tüketimi gerçekleştirmesini bekleyemeyiz. Oruç tutan kişilerin iftardan sahura kadar kendilerini şişirmeden ve aşırı yükleme yapmadan su tüketmeleri, yaşam kalitesinin artmasına direkt etki edecektir. Sonuç olarak oruç tutmanın fiziksel yararları da birçok kez ispatlanmış durumda.

Oruçlu olmadığımız süre boyunca sabah uyanır uyanmaz yaklaşık yarım litre su içmek, hem ayılmaya yardımcı olacağı gibi kaybettiğimiz suları da dengeleyecektir.

Su konusunda günümüzde oldukça fazla rastlanan bir durum; su yerine çeşitli sıvı tüketimleri. Yani kişi susadığında meyve suyu, asitli içecekler ve hatta çay gibi sıvılara yönelip sıvı ihtiyaçlarını gerçekleştirdiklerini düşünüyorlar. Bu yöntemin zararlı olduğunu belirtmemize gerek yok diye düşünüyoruz.

Koşu ve yürüyüş, hayatının bir parçası olsun

Şehir hayatında sağlık açısından başımıza ne geliyorsa hareketsizlikten geliyor. Bu konu da oldukça önemsenmeyen konulardan biri. Uykunuzu tam olarak aldıktan sonra yarım saat bile olsa yürüyüşe/koşuya çıkın. İş sonrası da olabilir ve hatta işe toplu taşımayla gidiyorsanız 3-4 durak önceden inip iş yerinize yürümeyi tercih edebilirsiniz. Ya da arabanızı 1,5 kmlik uzaklıktaki otoparka bırakıp 15-20 dakika normal tempoda yürüyerek yavaş yavaş bu alışkanlığı kazanabilirsiniz.

Fırsatını buldukça “an"a dön

Gün içinde yaptığımız monoton işleri aslında bilinçli yapmıyor olabiliriz. İşe gitmek, yüz yıkamak, sabah ilk olarak yapılan e-postaları kontrol etmek gibi sosyal ya da iş hayatımızdaki bir çok şeyi otomatik olarak yaparız. Bu yaptıklarımız sırasında sıra dışı bir durum olmadıkça ileride bu anları hatırlamayız. 

Gün içerisinde nerede olduğunuzu ve ne yapıyor olduğunuzu durup kendinize sorun. Masa başında esneme, gerinme hareketleriyle vücudunuzun daha çok farkına varın.

Hayalini belirli aralıklarla gözünde canlandır

Hayattaki en büyük hayalin nedir? Bu hayalin için neler yapıyorsun?

Bir önceki maddede "an"a dönmen için de yardımcı olabilecek bir uygulama. Ana amacı ise enerjini arttırarak iç motivasyonunu arttırmak.

Belirli aralıklarla gözünü kapat ve o an orada ne için varsın? Neler yapıyorsun ve neler olmasını istiyorsun? Zihninde canlandırarak amacını, hayalini gözünün önüne ser. (Aynı zamanda nefes egzersizi yapabilirsin)

Meditasyon yap

Meditasyon, insanın kendisiyle kaldığı çok güzel bir egzersizdir. Biraz önce bahsettiğimiz "an"a dönmek ve zihinde hayal canlandırma uygulamalarından ziyade meditasyon, düşünceyi berraklaştıran bir egzersiz.

Sanıldığının aksine özel bir ortama ihtiyaç duymaz. İstediğin zaman, istenilen ortamda yapılabilir.

Bitirilmesi kolay bir işine odaklan ve sabahın erken saatlerinde bu işini bitir.

Bitirme“nin gücü küçümsenemez. Koskoca bir gün içerisinde çok uğraş gerektiren birden fazla işle (kişisel ya da işinizle alakalı) meşgul olabilirsiniz. Uzun uğraşlar, uzun zamanlar ister. 4-5 gün uğraşmanız gereken işlerde araya başka işler girdikçe süreç uzar ve bazen ancak 8-9 günde bitebilir. Bu süreç içerisinde işin statüsü, bilinç altımıza "bir türlü bitmek bilmeyen iş!” olarak iletilir ve iç motivasyonumuzu kaybederiz.

İşte bu durumun önüne geçmek için günde en az 1 görevi tam anlamıyla bitirmeyi huy edinin. Yapılacaklar listesi oluşturun ve üzerini bolca çizeceğiniz şekilde çalışma temponuzu ayarlayın. Tek güne sığmayan işleri ise planlayın. Örnek olarak 5 gün uğraşmanız gereken bir işi, birinci gün yapılacaklar, ikinci gün yapılacaklar… şeklinde listeleyin ve yapacaklarınızı kağıt üstünde görün.

Gülümse

Çok zor bir şey değil. Tek başınıza da kalsanız tebessüm edin. Gülümseyen insanlar, daha enerjik ve daha mutlu olurlar. Elbette ki her duygunun yeri ve zamanı var. Ancak gülümsemek, hayat kalitenizi arttırabilen en ücretsiz, en etkili eylem.

Kahvaltı yap

Kahvaltı, günün en önemli öğünü. Gün içerisinde bu öğünden aldığınız enerji ile yaşamınıza devam ediyorsunuz. Bir çok araştırma, günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu söylüyor. Bu araştırmalarda, kahvaltı yapanların gün içerisinde daha fazla kalori yaktıkları, kalp hrizi riskini daha az taşıdıkları (evet, sağlıklı kahvaltıdan bahsediyoruz), zihinsel aktivitelerde daha aktif oldukları gibi bir çok veri söz konusu.

Hareket Et

Gün içerisinde zihninizin hareketi kalması için vücudunuzu da hareketlendirmelisiniz. İş yerinizde boş vakitlerinizde masanızda oturup kalmak inanın sizin için de iyi değil. İşiniz konusunda daha girişken olun ve bu girişkenliği hayatınıza yansıtın.

Kitap oku

Mutlaka bir kişisel gelişim kitabı olmak zorunda değil. Öykü, roman, tarih ya da herhangi bir başka tür de olabilir. Sosyal medyanın kafa bulandırıcı zaman akışından uzaklaşın. Yani orada okuduklarınız pek “okumak” sayılmıyor. Yanınızda bir kitap dolaştırın ve günde en az 30 dakika kitabı okuyun.

Kitap okumak için “zamanım yok” bahanesine sığınmayın. Kitap olumak, zaman ayırılması gereken ancak zaman ayırılmasa bile her zaman fırsat bulunabilecek bir eylemdir. Öğle arası, toplu taşımada, akşam yemeğinden sonra, gece yatmadan önce, akşam üstü… İstendiğinde her türlü fırsat bulunabilecek bir şey.

Kitap okumanın yararlarından bahsetmemize gerek olmadığını düşünüyoruz. :)

İşte bu maddeler tamamen ücretsiz ve eğer hayatınızda alışkanlık hâline getirirseniz hayat kalitenizi bir çırpıda arttıracak eylemler. Bize güvenin.

Konuyla alakalı deneyimlerini iletisim@pinarkobas.com'a bekliyoruz. :)