KALEMİN UCUNA DÖKÜLENLER

Her şey önce bir hayalle başladı. İlk başta anne babamın hayaliydim. Dünyaya geldim. Sonra kendim hayal kurmayı keşfettim ve kendime hayallerimden bir dünya yarattım...
24/08/2016

Başlamak İçin Neye İhtiyacın Var?

      Bazılarımız için bir işe başlamak zordur, özellikle de Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı almış kişiler için. Yapılması gereken işe bir türlü başlayamamak kişinin hem bedeninde, özellikle omuz ve sırt bölgesinde, hem de ruhunda bir ağırlık yapar. Süreç içerisinde bu ağırlık strese, daha sonra da kaygıya dönüşür. Ve bir süre sonra kişi işin içinden çıkamaz hale gelir.

      DEHB tanısı almış kişiler için bu sorunu nörobiyolojik nedenlere bağlayıp medeti yalnızca ilaçta aramak sorunun çözümü için hem eksik kalan bir yaklaşım olur hem de kişinin kendi gücünü yadsımak anlamına gelir. Kişinin bu durum karşısında "Aman ben de böyleyim işte" yaklaşımı ise kendi önüne koyduğu bir engeldir.

      DEHB'li olun ya da olmayın eğer siz de bir işe başlamakta zorlanıyorsanız, size hayat kurtaran küçük bir önerim var. İlk önce kendinize sorun:

      "Başlamak için neye ihtiyacım var?"

      Bu soruyu sorduktan sonra bir kaç dakika burnunuzdan derin bir nefes alın sonra yine burnunuzdan yavaş yavaş verin. Eğer sizi rahatlatan başka bir nefes tekniğiniz varsa onu da uygulayabilirsiniz. Nefes çalışması yaparken düşüncelerinizi lütfen kontrol etmeyin sadece izleyin. Eğer bu düşünceler sizi rahatsız ediyorsa odağınız sadece nefes alıp vermenizde olsun. Buradaki amaç zihninizi boşaltmanız ve sakin bir kafayla düşünmenize yardımcı olmaktır. Çünkü stresli ya da kaygılı olduğumuz zamanlarda beynin yönetici işlevleri görevlerini yerine getirmekte zorlanır.

      Nefes çalışmasından sonra yeniden kendinize sorun:

      Başlamak için neye ihtiyacım var?

      Başlamanızın önündeki olası engelleri düşünün.

      1. Acaba herhangi bir duyguda takılıp kalmış olabilir misiniz? Eğer duygularla baş etmekte zorlanan biriyseniz öfke, gerginlik, hayal kırıklığı ve benzeri duyguların esiri olmuş olabilirsiniz. Sizin de sorununuz buysa ilk önce bu duygudan özgürleşin. Küçük bir öneri; o duygunun varlığını, kendinizle kavga etmeden, kabul etmek o duygudan özgürleşmek için ilk adımdır.

      2. Tam olarak ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

      3. Sizden istenilen işi yapabilecek bilgiye sahip misiniz?

      4. İşi yapabilmeniz için yeterli kaynaklarınız var mı?

      5. Size verilen yönergeler yeterince açık mı?

      6. Yardıma ihtiyacınız var mı? Varsa size kim ya da kimler yardımcı olabilir?

      Bu ve benzeri sorulara verdiğiniz cevaplar sizin bir türlü başlayamadığınız işinize artık başlayabilmeniz için çözümler üretecektir.

      DEHB sadece çocukluk dönemine ait bir sorun değildir, sıklıkla yetişkinlerde de görülür. Bununla birlikte yapılması gereken işlere başlanılamamasının tek sebebi DEHB de değildir. Eğer siz de yapmayı istediğiniz ya da sorumluluğunuz olan işleri yapmayı erteliyor, bir türlü harekete geçemiyorsunuz destek almak için bize 0545 729 55 90 numaralı telefondan ya da iletisim@pinarkobas.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.