KALEMİN UCUNA DÖKÜLENLER

Her şey önce bir hayalle başladı. İlk başta anne babamın hayaliydim. Dünyaya geldim. Sonra kendim hayal kurmayı keşfettim ve kendime hayallerimden bir dünya yarattım...
19/04/2016

Ozon Tabakasının Delinmesini Dikerek Önleyemez miyiz?

      Bir süredir beni mutlu eden bir şey var ve ben bu mutluluğumu hayretle izliyorum. Aslında mutlu olmak için illa çok büyük şeylere ihtiyacım yok. Sabahları kuş sesleriyle uyanmak, sevdiğim bir şarkıda dans etmek yüzümde güller açtırabilir. Ama her Salı geri dönüşüm atıklarını çöp kutusuna atmanın beni bu kadar mutlu edeceğini hiç düşünmezdim. Ve bir tek Salı günü gelen bir mutluluk değil bu, tüm bir haftaya yayılıyor. Son bir kaç aydır evde hizmetini tamamlamış her kağıt, her şişe ve plastik elime geçtiğinde "Eveeeet, bu da geri dönüşüm kutusuna!" diye neşeli bir sesle şakıyorum evin içinde.

      Doğaya ve gezegenimize olan hassasiyetim aslında yeni gelişmeye başlamadı. Kaç yaşındaydım hatırlamıyorum ama ozon tabakasının delinmesi beni üzmüştü. Ve Superman'in insanları korumak için ozon tabakasını diktiği bir hikaye yazmıştım. Yırtılan her şeyin dikildiğini zanneden çocuk Pınar'ın ozon tabakası sorununa pratik ve akılcı çözümü!

      İnsanın gelişmesi sadece kendiyle kurduğu ilişkiyle olmaz. Yaşadığımız gezegende hepimiz birbirimizle olduğu kadar tüm canlılarla ve doğayla birbirimize bağlıyız. Bu yüzden hepimizin birbirimize ve yaşadığımız gezegene karşı sorumlulukları var. Ve bu sorumluluk bilincinin küçük yaşlardan itibaren çocuklara aşılanması çok önemli. Yıllardır "Bi şey olmaz!", "Kim uğraşacak?" zihniyetinde olduğumuz ve almanın vermenin dengesini bilmediğimiz için bilinçsizce doğal kaynaklarımızı tüketiyoruz, doğayı kirletiyoruz, ormanları yok ediyoruz, toprağa bıraktığımız zararlı atıklarla toprağın verimliliğini kaybetmesine sebep oluyoruz, diğer canlıların soylarını tüketiyoruz. Ve tüm bunların bedelini hem biz hem de tüm canlılara ödetiyoruz. Sonra da kalkmış sorumsuz oldukları için çocuklarımızı eleştiriyoruz!

      Anne babaların en sık sorduğu sorulardan biridir: "Çocuğumuzun sorumluluk sahibi olması için ne yapabiliriz?" Cevabı net, ilk önce anne baba kendi sorumluluk bilincini mercek altına yatıracak. Sorumluluk sahibi olmak demek sadece eve ekmek getirmek, evi temiz tutmak, aileyi beslemek demek değildir. Sorumluluk kelimesinin anlamı bundan çok daha fazlasını kapsar. Kendini düşündüğün kadar başkalarını da düşünmek gibi, çevreyi temiz tutmak gibi, doğayı korumak gibi, diğer canlılara da saygı duymak gibi,...

      Tüm bunlar üzerinde düşünmek ve eyleme geçmek için güzel bir hafta, çünkü bu hafta Dünya Geri Dönüşüm Haftası. Geri dönüşümü desteklemek gibi yapabileceğimiz küçük bir şeyin çevreye katkısı büyük. Bunun bilincinde olan yabancı bir tekstil firması da bu haftaya özel bir küresel moda hareketi başlatıyor ve 2010'dan beri Ürün Toplama Girişimi ile 25.000 ton giysiyi geri dönüştüren firma bugüne kadar topladığından çok daha fazla kıyafeti 1 haftada toplamayı hedefliyor. Bunu yaparken de insanları teşvik etmek için hediye çeki veriyor. Bence harika bir girişim. İstanbul için geri dönüşüm noktalarına http://bit.ly/geri-donus bağlantısından ulaşabilirsiniz.

      Haydi hep birlikte değişimin kendisi olalım ve harekete geçelim!

      Sevgiyle...

      Pınar Kobaş Sıçrar